Uitleg massages
Massage, wat betekent massage eigenlijk? De term massage is afkomstig uit het Midden-Oosten. Daar vinden we de woorden terug als masse (Arabisch voor "drukken") en maschesch (Hebreeuws voor "betasten"). Ons woord "massage" is afkomstig uit Frankrijk, waar Lepage in de 19de eeuw de technieken introduceerde.
Een massage is een behandeling van het lichaam door systematisch over de huid te wrijven, te strijken of de huid te kneden. Massages kunnen handmatig of met mechanische apparaten worden gegeven.
Klassieke Zweedse massage
Dit is de meest bekende en toepaste massagevorm in ons land. Deze massage worden met olie op de huid gegeven. Bij een Klassieke Zweedse massage wordt gebruikgemaakt van de volgende technieken:
Intermittend drukken
Effleurages (strijkingen)
Petrissages (knedingen)
Fricties (blokkades)
Tapotages (kloppingen)
Deze massage kan worden ingezet voor ontspanning en/of het therapeutisch (genezend) behandelen van specifieke klachten.
Denk bijvoorbeeld aan:
Pijn (algemeen)
Stress
Te hoge spiertonus
(spier) Spanning
Vermoeidheidsklachten
Nek, rug en schouderklachten
Klachten aan de onderrug
Spierklachten, stijve spieren
Spier-peesklachten
Fibromyalgie
Neerslachtigheid of depressie
Burn-out
Het menselijk lichaam bezit de eigenschap om zichzelf te helen. Soms is er iets extra's nodig om dat proces weer in gang te zetten. Met de Klassieke Zweedse massage kan dat proces bevorderd worden. Daarnaast is deze massage ook een ontspanning voor lichaam en geest.
Diepe-weefselmassage
Diepe-weefselmassage is een stijl waarbij, in tegenstelling tot veel andere massagevormen, wordt gewerkt op de dieper liggende spieren en bindweefsellagen die zich tussen de spieren en de opperhuid bevinden. De diepe-weefselmassage kan worden gezien als een mooie aanvulling op bijvoorbeeld de klassieke massagestijl. Het kan die extra diepgang creëren die met de oppervlakkige technieken van veel andere stijlen niet kan worden bereikt. Ondanks dat er dieper op het lichaam wordt gewerkt, hoeft het niet perse pijnlijker te zijn voor diegene die het ondergaat. Het kan zelfs zeer verzorgend en prettig aanvoelen. De stelling "pijn is goed" is hierbij dan ook echt een misvatting.
Deze massage heeft een uitwerking op het gehele lichaam en wordt met succes ingezet bij een grote verscheidenheid aan symptomen waaronder:
Stress gerelateerde klachten
(chronische) Spierspanning
Stijfheid
RSI-klachten
Hoofdpijn
Problemen met houding
Verminderde bloedcirculatie
Huidproblemen
Menstruatieklachten
Orgaanaandoeningen
Littekenweefsel
Spierpijnen en verklevingen van het bindweefsel
De intense strijking van de diepe-weefselmassage gecombineerd met de Klassieke Zweedse massage hebben al veel mensen van hun klachten afgeholpen en een diepe ontspanning gegeven.
Diepe-weefselmassage versus fysiotherapie
Waar voorheen de fysiotherapeut een massage gaf als onderdeel van de behandeling, ligt hier tegenwoordig steeds minder de focus op. De fysiotherapeut stuurt zijn patiënten steeds vaker door naar de masseur voor wekelijks of maandelijks "onderhoud" en richt zich voornamelijk op de hoofdklacht door het meegeven van oefeningen die het bewegingsapparaat versoepelen en versterken.
Als je lichaam zijn grens begint aan te geven ...
Vergeet dan niet om te luisteren
Maak jouw eigen website met JouwWeb